Lökéshullám kezelés elve

Az eredeti svájci lökéshullámterápiás készüléket az EMS cég fejlesztette ki.A kifejtett hatás nagyban a keltett kavitációs buborékoknak
köszönhető, melyeket nem minden cég készüléke képes előállítani. A Swiss Dolor Clast készülékkel végzett fájdalom-terápia 
ezért hatékony és gyors (a 2000 impulzusos kezelés csak 5-10 percig tart) ,ráadásul a kezelés mellékhatások nélküli.
Kezdetben
az első kezelések kissé fájdalmasak lehetnek, a fájdalom érzet viszont fokozza a készülék hatásosságát.

Fizikai alapelvek: 
A sokkhullámot a nyomás ugrásszerű változása, magas amplitúdó és a periodicitás jellemzi. A lökéshullám készülék két fő részből áll. Az egyik része egy kompresszor, amely nagynyomású levegőt állít elő. A másik része a pisztoly formájú kezelőfej. A kezelőfejben ún. projektil található. A kompresszorból érkező nagynyomású levegő hatására a projektil mozgásba lendül és a kezelőfej végén lévő applikátorhoz ütközik. Ezáltal lökéshullám jön létre. A kezelőfej szűk keresztmetszetű és a beteg bőréről az energia egy koncentrált hullám formájában terjed a szövetekben, beindítva fontos biológiai folyamatokat. A mechanizmus által generált sokkhullámok radialisan vagy fókuszált módon terjednek az alkalmazott transzmitter szerint. A hatékony behatolási mélység az alkalmazott transzmittertől és az előre beállított energiától /nyomásértéktől/ függ. A behatolási mélység értéke 4-7 cm-ig terjed. A nyomáshullám terjedését csak csekély abszorpció korlátozza a szövetekben. Magasabb abszorpció az akusztikus non-homogenitásokon jelentkezik. 

Orvosi hatások: 
− A mechanika törvényei szerint, ha a hullám kemény anyaghoz ér, ott zúzó hatást ér el. A lökéshullám ezen hatását használjuk ki a leginkább. Ezzel a folyamattal gyógyítjuk például a sarokcsonti kinövéseket, távolítjuk el az osteophytákat, Haglund- sarok esetében a kötőszöveti burjánzásokat. 
− Tágítja a véredényeket, serkenti a vérkeringést az adott helyen. A lokális vérbőség hatására a gyulladást csökkentő faktorok az adott régióban koncentrálódnak, amely által a gyulladás jelentősen mérséklődik, jobb anyagcserét és mikrocirkulációt biztosítva a szövetek részére. 
− Erős „masszírozó” hatása révén komoly izomlazító hatást fejt ki. 
− A kollagén termelést növeli és fokozza a substance P eliminációját.

 

Tudta Ön?

Az eredeti Swiss Dolor Clast készüléket az EMS cég fejlesztette ki. A kifejtett hatás nagyban a készülék által gerjesztett kavitációs buborékoknak köszönhető,melyeket ez a készülék tud leginkább előállítani.

Hol történik?

A szombathelyi Aréna Savaria épülete ad otthont a Sportorvosi Centrumnak: 9700 Szombathely, Eperjes utca 1.

megnézem térképenmegnézem térképen